Muka Surat

Tuesday, 16 January 2018

Siapa ada kakak yang suka nyakat adik?

Kesian tau bila anak sulung perempuan dapat adik lelaki, dianayanye si Abid nie ha

Comei pulak tu dalam pada teriak tak puas ati ke kakak tu...hahaha
Korang pernah rasa tak macam Abid rasa nie atau vice versa lah...kehkehkeh,....sian k.pijah tengok Abid dianaya oleh kak long nie...tapi nak buat macam mana, si ibu pun menompang sekaki....cepat2 ambik hp tangkap gambo dia...kahkahkah

Nangis dia tak pasal2 kene pakai telekong pulak...hahaha...tapi geram pulak nengok ke muka kene anaya tu...hihihi.

Macam tulah ye kalo jadi adik nie, jadi bahan jek dik kakak2....kak long dengan kak ngah nie memang suke sakat adik diorg nie tau...hahaha...tapi Abid melawan boleh tahan .....abis dihempuknye kak long tu selepas adegan menangkap gambo dia...hahaha

K.pijah tak pernah merasa kene buli nie sebab anak tunggal ...kehkehkeh....so kene buli dengan kenkawan jelah.....ha sapa pernah buli k.pijah masa kekecik dulu? baik ngaku sekarang...kalo tak k.pijah tak mau maafkan....kahkahkah...tak lah....gurau semata...kawan2 k.pijah semua baik2 belaka tau diorg tu...hihihi

Dalam pada nyakat menyakati eh ada ke "menyakati" hihihihi suke atilah....dalam pada tu, kene berpada2 lah ye....jangan sampai adik badik makan hati pulak dik perbuatan kte tadi...ingat tu tau. hihihi

Petua segarkan kembali ulam-ulaman

Ha hari nie k.pijah nak share tips macam mana untuk uolls segarkan kembali ulam-ulaman uolls yang dah mengecut dalam fridge tu ha...kesian tau ulam-ulaman tu....eh kekadang tu kte beli mentimun kat pasar kan, tau dak berapa lama dah timun tu setelah di petik,dipack pulak dan dijual ke kte? mesti dah tak berapa segar.....lainlah kalo uolls tanam sendiri....lepas petik terus makan....tu best...segar amat..hihihi

ha meh sini nak share tips yang terpaling best nie...senang je ..... contoh ye...ambik lah salad yang beli kat jusco semalam....lepas dibasuh tu, uolls rendam dalam air dan simpan dalam peti ais seketika...sebelum nak makan tu...dalam 10 ke 15 minit ke...suke ati lah....nanti waktu hidang korang kuarkan dan tapis...korang cuba rasa salad tu....sumpah ranguh tau...hihihi

petai, ulam-ulaman kampung, mentimun ke....buat je mcm nie....lepas basuh dan potong2 ke kan, rendam kejap dalam peti ais tu....lepastu korang rasa.....betul2 segar,rangup...krup...krup tau...best sangat.

En.somi makan nasi berulam pun tak pandang dah kiri kanan, sedap amat dengan kerangupan ulam tu tadi.....eh korang cuba tau...serius best.

Pembukaan 2018, masih belum terlambat

Bagaimana kehidupan permulaan tahun 2018 memasing nie? ada suke? ada duke? Semoga semuanya baik-baik belaka...jika ada yang berduke, anggaplah ianya satu ujian yang menebalkan iman kte.

hai...hai...hai ... sumpah rindu korang semua tau....dari hari ke sehari nak tulis tau...hihihi Ok tak pe, masih belum terlambat nak start kan? janji kte start....yeahhhh

Permulaan tahun 2018 bagi keluarga k.pijah sedikit teratur namun banyak mende kene selesaikan...tak lah banyakkkkk sangat, cuma yang terpenting skali adalah pendidikan anak-anak. Siapa punya anak yang start tahun 1 untuk tahun 2018 nie? ace angkat tangan skit? hihihi...comel dan hensem sangat tau anak-anak korang. Bergaya dan bersemangat untuk memulakan sesi persekolahan.

Untuk anak k.pijah, si Alya masuk darjah 1 manakala dia Alisha masuk darjah 3....rasa macam mimpi tau...diaorang dah melangkah ke alam persekolahan yang sebenar. Bermula lah episod episod singa menyinga....eh tak perlu tunggu masuk persekolahan pun k.pijah dah sedia jadi singa....hihihi

Pepagi lagi kul 5:30 dah kejutkan suh mandi get ready tuk solat subuh...liat juga lah nak bangun tu tapi adengan tangis menangis tak ada....syukur Alhamdulillah....cuma liat je..sabo jelah. Biasa lah mak-mak, lepas anak mandi sure tak keruan lagi, dah siap gosok gigi? mandi bersabun tak? shampoo kepala tak? dah ambik wuduk? disoal nye anak tu tadi macam inspektor polis.Nasib lah Alisha dan Alya nie dah biasa kene soalan bertubi2 tu.....diaorg jawab dengan tenang.hahaha.

Sesampainye azan ditelinga memasing dah dalam keadaan bertelekong, usai lengkap mendengar azan..maka solatlah kami anak beranak..lepas je solat doa...zasssssss pantas anak2 sangkut telekong dan bersiaplah memasing pakai uniform sekolah. Time diorg bersiap time tu lah k.pijah nak mandikan Abid pulak...nak kemas bilik-bilik tido...macam lipas kudung tau...sambil mandikan Abid, sambil kemas bilik, sambil tu jugak lah k.pijah duk pesan...pesan..pesan....dah pakai seluar panjang? dah pakai name tag? dah pakai stokin....ikat rambut bebetul, nie tuala ambik sidai......nie katil kemas...selimut lipat, cadar nie kemaskan....jangan kekedut nie....ha kau...Bilik k.pijah je k.pijah kemas, bilik diorg k.pijah suh diorg kemas....langsir tu angkat...kahkahkah..tak abis lagi....(mesti korang presure baca karangan k.pijah nie) dapat tak rasa mcm korang yang kene buat mende nie? kahkahkah....

lepas dah siap tu, ke dapur pulak buatlah skit sarapan tuk diorg, tak susah langsung...memasing nak susu, kadang roti cicah milo, kadang cornflakes dan susu, kadang nasi goreng sesimple aje, kadang bihun goreng, kadang memcm lagi lah yang senang2.....sambil diorg makan k.pijah siapkan bekal memasing pastu 6:50 gerak ke skolah...sampai di skolah 7:05 ke mcm tu...terus lah bye bye kiss semua...hihihihi uihhh kelam kelibut dibuatnye. Karang pukul 5:00 ptg baru k.pijah g jemput....Sekolah kebangsaan dan skolah agama diorg dalam 1 sekolah, jadi mudah sangat lah....K.pijah tak perlu ambik tgh hari.

So hari2 sekolah k.pijah bersama hero malaya lah diumah nie...hihihi...pepagi nie dia tido semula tu ha, maka sempat lah sambung buat keje umah dan kali nie k.pijah nak spend sedikit masa tuk berblog kembali diwaktu pagi hari...hihihi boleh kan? masak tuk diorg balik sekolah after Zohor nanti.

Nanti kte sambung cerita lagi k....hihihi
Siapa yang nak kesekolah hari nie?hihihi
Budak semangat nak g skolah nie...hihihi
Kakak relex saje, dah senior katakan...hihihi
Budak baru balik sekolah, dalam kete dah berzikir lapoooo





Friday, 4 August 2017

hebat ke tidak???

Ngape lah dibiarkan blog yang istimewa nie bersawang begitu sahaja...kehkehkeh...Assalamualaikum semua....k.pijah ada nie...selalu aktif nie FB saje...lamaaaaa sangat dah tak kesini nye....sian Blog kesayangan k.pijah nie.

Apa kejadian selama k.pijah menghilang nie?kengkonon k.pijah nak focus kepada project terbaru k.pijah sekarang nie...Alhamdulillah dapat mengikut rentak dah...k.pijah sedang mengorak langkah bergelar saudagar online...amboiii sangat ye...hihihi

Memang tak dinafikan, betul apa orang kata.....bila mana kite dah start mencuburi bidang perniagaan online nie....hanset tu memang jarang berpisah dari tangan nie...kadang2 buat diri sendiri insaf dik kerana hanset tu k.pijah terleka pula....hihihi....tapi Alhamdullillah...kene cepat2 sedar.

Kene pandai bahagikan masa...dan sekarang nie aktiviti persekolahan anak2 ditangan k.pijah juga meneliti tumbusaran Abid nie...sebab k.pijah kan dah bergelar suri rumah tangga En.somi....so kene pandai berbahagi masa...memula kalut juga...semua bende tak sempat....now dah boleh move on dah skit skit...hihihihi susah jugak ye...bukan senang ye...ingat kacang aje...sapa yang tak laluinya mesti cakap eleh.....ko iklan je lah kat media sosial tu....senang je...ada orang beli...

Tak semudah yang disangka.....untuk semua tu, step pertama kene bina trust....ooohoiiii ooooo bukan senang nak suke suki suruh orang percaya kte kan? sampai sekarang k.pijah masih lagi belajar macam mana nak menjadi peniaga online yang dipercayai....

Still learning...eh kalo uolls ada tips dan tak kesah berkongsi dengan k.pijah yang baru dalam bidang nie....meh lah share dicomment tu....pleaseeee...anyone yang share tu k.pijah doakan semoga Allah melipat gandakan rezeki uolls.

K.pijah setiasa tau menjadi peniaga,pengguna produk #seqybeauty.... eh kalo ada yang nak tanya pepe pasal produk #seqybeauty nie, jangan lah segan wasap k.pijah www.wasap.my/60123756461 k.pijah suke sangat bila dapat bantu uolls semua menyelesaikan masalah uolls dengan menggunakan produk #seqybeuaty nie.

Oklah k.pijah nak stop dulu nie....nanti k.pijah bebel2 lagi....nak g jemput anak tersayang dulu.jumpa lagi uolls

Monday, 27 February 2017

Jom jemput kakak Alisha

Selamat malam semua...

Ha...nampak tak kerajinan akak tetiba update blog ari nie sekali lagi..kahkahkah...
tak tengok "Misteri Wan Peah" ke semua?akak ngan kak ngah dan Abid tengah tengok cite tu...hihihi
Kakak Alisha dan papa sedang buat keje memasing...sila lah bekerja ye memasing, ibu nak rehat..kehkehkeh.

Kesian kakak Alisha, by 10:45 dekat² pukui 11:00 mlm nie pun keje sekolah tak siap²...kesian kesian...apa boleh buat kakak...buat sajelah.hihihi...

Akak nak tanya nie, dah alang² kan menulis, kalo nak diamkan anak² dalam car seat uolls buat apa ye? Muhammad Abid nie memang rutin dia setiap weekdays akan meneman akak anta jemput kakak²nya...Jadi memang dia akan duduk dalam car seat setiap masa didalam perjalanan, bila je akak berhenti dia akan tetibe je tersedar dan start nak nangis...ish tau tau je budak bertuah nie...geram tau... ada tak kawan² akak yang mengalami mende nie?apa yang kawan² buat ye?

Nampak tak rupa dia tetiba bertukar sedetik...dalam car seat dan atas riba.
Kalo je akak berhenti kereta tu, dia dan dan je nak nangis dan buat muka sememeh penyek mcm tu....bila akak angkat je,terus muka tu tenang,aman,damai.....arghhhhh ibu kamu yang x tenang nak...kahkahkah

Apa ye yang korang buat, akak dah siap bawakan mainan,tapi x de maknenye...hahaha...meh lah share mcm mana uolls handle masalah begini, tak lah membebankan namun geram aje.hahaha

Oh...jgn lupa uolls, meh lah dapatkan product SeqyBeauty dari akak k...nanti esok2 akak cite apa yang SeqyBeauty dah keluarkan.

Oklah si dobok nia dah nak tido...maaflah kalo ayat akak terabur² sbb time akak menulis nie kak ngah dan Abid menyebok kat sebelah nie...tu dah start menangis..kehkehkeh...akak caw dulu...daaa semua...selamat malam semua.

Click Meeeeeee

Best blog diorg nie...Jom terjah!

Sumber BW saya yang utama ;)