Muka Surat

Wednesday, 24 January 2018

Sambil cerita terberi resepi Nasi Minyak oleh k.pijah

Semangat nak memasak kemain lagi tau.....Niat dihati nak buat nasi Bariani tau....balik je ambik anak2 dari sekolah....terjerit, terpekek, terlolong, nyuruh demenye mandi, solat, cepattttttttt!!! macam orang tak sioman kalo dengar....hihih. tapi kalo aku nie tak buat macam nie, sah sah demenye tak bergerak....bila kat sekolah tau sendiri waktu bila nak makan, waktu bila nak solat zohor....sempat aje....bila kat umah automatik kene ibu jerit dulu baru buat....arghhhhhhhh "Delima ibu pijah" kehkehkeh

oh cerita pasal nasi bariani, lepas je Alisha selesai semua tugas....zassss jerit lagi "Kak, tolong ibu ambik daun pandan dalam 4 helai ye.....sekarang, ibu nak masak nasi nie" hahahah panjang ok arahan ibu....siap ditanya lagi "apa ibu? daun pandan? berapa helai ibu?" uolls rasatak apa k.pijah rasa? kahkahkah dah bagi arahan penuh tadi, dia tak ambil perhatian......arghhhh jenis k.pijah, k.pijah takkan jawap...hahaha k.pijah tau dia dengar dan saje nak berinteraksi ngan k.pijah....tak kose nak layan dia....dia kuat mengusik tau...last2 sampai je Daun Pandan 4 helai tu atas meja.bertuah punye anak.....belajar mana lah perangai kuat menyakat dia tu? eh ibu baik tau...kehkehkeh...(orang nakal tak ngaku diri dia nakal kan) hihihi

oh nasi Bariani....hihihi dah siap lah bahan power k.pijah nie

Beras basmati 2 pot, dibasuh dan direndam selama 15 minit....lepas tu toskan beras tadi.
*Bawang merah kecik 3 ketul, diracik halus
*Bawang putih 3 ketul, diracik halus
*Halia secoit dihiris
Kuib pati ayam seketul
Daun Pandan dibasuh dan dibelit, disimpul
*Bunga Lawang 2,bunga cengkis 6,buah pelaga 4,kulit kayu manis skit
Santan pekat dalam 3 senduk nasi...hahaha.
Magerin 2 sudu makan
Minyak masak 3 sudu makan
Serbuk Bariani (3 sudu makan)

Bahan nak cecantik, pewarna kuning telur, kismis, gajus digoreng tanpa minyak.

Cara nye mudah je.....panaskan minyak dan magerin tu....(tujuan guna skit minyak masak tu sebab kte tak mau magerin tu hangus) bila dah cair magerin dan minyak masak tu, uolls tumis bahan * tu...bila dah naik bau...wangi, boleh lah masukkan serbuk bariani tu....tumis dia isi skit air....malangnye k.pijah LUPA NAK ISI, maka nasi nie adalah nasi minyakkkkkk, bukan nasi bariani....hahahaah
lepas dah tumis tu, naik bau n minyak...uolls masukkan santan dan kuib pati ayam tadi...pastu goreng skali ngn beras basmati tu.....kemudian masukkan air secukupnye dan masukkan skali daun pandan. tutup api dapur..angkat periuk nasi dan masukkan dlm rice cooker.....biar dia masak dan sejuk.

Bila nasi dah masak dan sejuk, ambik gajus dan kismis tadi masukkan kedalam nasi dan gaul perlahan2 dan dah gaul tu, titiskan secara rawak pewarna kuning telur.....biarkan...siappppppp

Punyelah kalut, lupa nak isi rempah bariani...huhuhuhu
 Pastu k.pijah buat lah kari ayam, acar timun dan goreng papodem tu ha...itu jelah kesahnye...hahaha.sedap juga makan nasi minyak...hihihi

Friday, 19 January 2018

Kenapa tak bercapok?BB Cream Seqy Beauty

Salam Jumaat buat sahabat2 k.pijah semua. Sihat ke semua hari nie? dengarnye banyak kes HFMD ye dikalangan anak2 kte sekarang nie? ramai jugak kenalan k.pijah punye anak terkene HFDM nie...kesiannye lah. HFDM nie apa yang K.pijah paham ianya semua berkenaan kebersihan dan ia juga berjangkit begitu pantas sekali...hati2 ye semua. Semoga sesiapa sahaja yang dijangkiti HFMD nie kembali sembuh dengan segera dan ceria kembali...amin amin amin

Ok kte letak issue HFDM ke tepi sekejap ye, jom K.pijah cerita berkenaan 1 produk Seqy Beauty yang memang tak asing lagi bagi kalian semua....kerana apa? kerana ianya adalah produk keluaran Seqy beauty yang pertama sekali....boleh kata Baby Sulung Seqy Beauty nie. Mesti ada yang dapat teka dah nie...hihihi...ye betul lah tu....pandai uolls tau...suke K.pijah.

BB Cream yang sememangnya super duper best lain dari yang lain kerana...kerana....ianya WaterBased...faham kan maksud WaterBased nie? secara kasar bahasa kte orang biasa2 nie....WaterBased tu membawa maksud BB Cream nie asasnya adalah Air.....yes Air...Air bila terkena kulit kte ianya natural kan? ianya menyucikan kan? Begitu juga sifat asas BB Cream Seqy Beauty nie. Ianya langsung tidak akan merosakkan kulit dalah erti kata lainnya....bila produk berasaskan Air nie dia takkan sesekali menyumbatkan liang pori uolls....ataupun tidak akan menghasilkan atau menggalakkan process pengeluaran minyak pada liang pori uolls.

Berbelit belit ayat K.pijah...punyalah nak menerang sampai berbelit-belit...kahkahkah... senang kata kan...bila pakai BB Cream WaterBased nie kulit uolls takkan kelihatan berminyak atau pun bercapok bila bergabung dengan peluh uolls ataupun menutupi liang pori uolls. Maka kejadian jerawat InsyaAllah takkan terjadi dik kerana BB Cream nie...

Lagi lama BB Cream nie berada di wajah uolls lebih menarik ia akan kelihatan...nampak kulit tu moist dan glowing aje. Tak percaya? ish ish ish...kene kene......wajib...wajib....wajib  cuba tau.

Sejak setahun yang lalu k.pijah guna BB Cream nie, mana pernah dah k.pijah membeli bedak compact tu...hihihi cukup sekadar pakai BB Cream Seqy Beauty aje tau...sumpah jimat terlajak.. bayangkan Harga cuma RM55, tapi boleh pakai berulang2 sampai cecah 2-3bulan tau. Memang waktu siang K.pijah akan pakai BB Cream nie kalo nak keluar kemana2.... ha jimat kan? bedak compact tak perlu beli dah. Cukup RM55 untuk 2-3 bulan...

Bertambah menarik lagi BB Cream Seqy Beauty nie kan WaterBased, memang senang lah nak dicuci....tak perlu make-up remover bagai...air Mutlak dah memadai...cuci beberapa kali dah clear bersih.senang lah kalo kuar berjalan2 nak singgah menyahut seruan azan tu, mudah dan pantas....tak perlu dah uolls bawa cleanser,toner,serum....kehuru kehilir. Usai selesai solat, apply semula BB Cream nie settle masalah....cantik kebabommm tau.

Yang lagi...lagi....lagi best nye, BB Cream Seqy Beauty ada promosi tau dah tak banyak dah stock untuk clearance sale nie, bukan sebab apa tau....HQ nak buat packaging baru, jadi diorg suruh abiskan packaging lama nie dengan harga promosi nie

Beli 1 RM50, uolls jimat RM5
Beli 2 RM90, uolls jimat RM20....boleh campur-campur tau
Boleh campur nak 2 Fair @ 2 Natural @ 1 Fair 1 Natural

Nie color dia, tapi semuanye blend dengan warna kulit
BB Cream code Fair dan Natural sahaja tau yang promosi nie
BB Cream Beige Limited Edition kekal harga RM55(K.pijah memang suke gile dengan bB Cream Beige nie)

Ini Packaging BB Cream Beige, nanti BB Cream Fair & Natural pun mcm nie lah
K.pijah suke gile BB Cream Beige nie....Natural looks gitu

Ini perbezaan bila K.pijah apply Fair dan Beige...Beige nampak Natural kan?

Nie minggu lepas g jejalan, K.pijah apply Beige, tak perlu bedak2 dah....lama kelamaan dia akan canti n glowing...sekata je kulit tu kan?hihihihi
Dah tergoda ye? nak BB Cream yang mana satu? bagitau je K.pijah....semua stock ada nie...wasap K.pijah terus k.... 012-3756461πŸ‘„πŸ‘„πŸ‘„

Thursday, 18 January 2018

Skincare apa yang K.pijah guna?

Assalamualaikum...hihihi baru nak bagi salam ye...hihihi. Ada orang tanya, K.pijah pakai skincare apa? kulit memang berbeza dari dulu.....dulu kulit k.pijah kering dan ada jerawat halus tu...kalo picit tu letop2 bunyi dia...kahkahkah...K.pijah dah lah kulit cerah skit kan....so kali jerawat halus dan dipicit tu memang nampak sangat lah merah2 nye...buruk teruk..hahaha dari jauh dah kelihatan tau.

Lepas K.pijah mencuba Skincare Seqy Beauty pada hujung tahun 2016 Alhamdulillah kulit K.pijah makin elok.....jerawat halus tu memang tak ada dah...kadang buhsan dan tetibe rindu nak picit pakai kuku..kahkahkah...sebab sekarang nie kalo picit pakai kuku...rata je kulit tu...hihihihi...kulit memang makin lembab dan tak kering lagi dah. Tahu tak ada masalah yang timbul bila kulit kering nie? yang pertama tama skali, kulit akan mudah kelihatan kedut nye tu...memang nampak sgt tua dari usia tau...itulah masalah yang pernah K.pijah alami.....Ditambah pula dengan liang pori yang semakin jelas kelihatan tau...nak nak kat area hidung...nampak lubang2 liang pori tu....rungsing gile iolls..hihihi

Memang kalo orang yang pernah kenal K.pijah akan cakap, "Kulit ko dah memang elok dari dulu lagi" sebab kata2 nie lah K.pijah dulu tak ambik kisahpun tentang penjagaan kulit. K.pijah biarkan aje tau, sampai umur 32 baru perasan kulit nie makin teruk dari usia tau. nampak sgt teruk tau. Mujurlah K.pijah ketemu dengan Seqy Beauty.K.pijah ambik langkah mencubanye tau...lepas sebulan guna...eh kulit makin elok...masih ada jerawat halus tu tapi makin baik kulit nie.K.pijah teruskan dan terbuka hati nie nak share dengan kengkawan...terus K.pijah daftarkan diri sebagai Dropship Seqy Beauty....hihihihi....

Nampak tak atas dahi tu berbintat2, kat hidung pun sama bintat

Beza bekas jahitan di dahi tu makin pudar

Nie lah Skincare yang K.pijah gunakan Skincare Seqy Beauty
Ha....K.pijah gunakan Skincare Seqy Beauty nie lah. Meh cerita apa ada dalam set nie...lengkap dan mujarab sangat. dalam set nie ada 4 items kesemuanye. Tak perlu cari asing2 dah.

🌹 Cleanser
🌹 Toner
🌹 Serum
🌹 Day&Night Cream

Kesemua 4 items nie membantu kulit kte untuk dirawat supaya sihat kembali. Cleanser mampu menyucikan kotoran di dalam liang pori kte, texturenye yang halus yang membolehkan buih sabun tadi memasuki liang pori bagi menyucikan kekotoran. Waktu mencuci nie liang pori kte kesemuanya akan terbuka luas dik kerana formula Cleanser nie tadi. Barulah segala kotoran dapat dikeluarkan tanpa menyekitkan kulit.

Toner pula dirumuskan khas bagi menutup kembali liang pori yang telah dibuka oleh agen Cleanser tadi, sebab tu kalo tanya K.pijah "perlu ke guna toner nie?" K.pijah akan jawap "kalo dah pintu rumah dibuka uolls masuk rumah lepastu takkan biarkan pintu rumah ternganga, bukan je habuk kotoran masuk kan tapi pencuri pun ikut masuk" sekarang uolls masih bertanggapan yang toner nie tak penting ke? hihihihi penting sgt tau... setelah menutup liang pori, toner Seqy Beauty mampu mengunci kelembapan kulit uolls...makan kulit tidak sesekali akan kering setelah dicuci...hihihi...betul kan? Toner nie juga membekalkan kelembapan kulit....dah dikunci ditambah pula agen pelembab...super duper best

Serum Seqy Beauty merupakan agen anti-jerawat, anti-aging, anti-kedutan, anti-keradangan, anti-bakteria jadi bila kulit berjerawat tu....pertama skali dia akan melegakan keradangan kulit akibat jerawat itu tadi, setelah di rawat keradangan ia merawat jerawat tu sendiri untuk....berlakulah pengecutan pada jerawat tu....serum sudah pasti fungsi utama dia merawat kedutan kulit....yang nie memang power, ia meresap jauh ke liang pori bagi merawat kedutan kulit....segala jenis parut kulit akan bisa dirawat....mcm tulah rumusan nya secara menyeluruh.bau dia wangi tau mcm bau buah anggur skit2 lembut je pada kulit.

Day&Night Cream pulak, krim yang dirumuskan khas untuk merawat jerawat pada kulit.....kalo jerawat mula tumbuh tu, bagi masa krim nie bekerja maximum 3 hari, jerawat tu akan mula mengecut dan menghilang tau...tanpa meninggalkan kesan pun. Yang tu paling best kan? super duper best sebab Krim nie juga akan membuatkan kulit uolls lembut bak bayi tau....serius lembut.meh touch skit...hihihi.

Dalam Set Trial Skincare Seqy beauty nie ada 4 items kan....harganye cuma RM130 dan yang menariknye satu set nie mampu bertahan selama 2-3 bulan... memang jimat uolls. Seqy Beauty juga ada mengeluarkan loose items tau...so kalo nak beli 1 per 1 selepas mencuba set nie...boleh sangat2, memang jimat sangat sebab loose items nie sekurang2 boleh dipakai selama 4-5 bulan kadang sampai 6 bulan kalo orang jenis jimat. hihihihi

Jom lah cuba kawan2 ku....yang paling best nye....semua produk Seqy Beauty dijamin selamat kerana ia telahpun mendapat kelulusan KKM dan dikilangkan di kilang yang bertaraf GPM....bukan kilang2 biasa tau. Kami sendiri tak balut packaging sendiri...semua kilang yang uruskan jadi memang ditanggung selamat.hihihihi... Bila produk selamat barulah kte yakin kan? betuk tak?

Eh panjang nye celoteh.....esok produk Seqy beauty yang lain pula ye,...hihihi kalo ada yang teringin tu, jangan tunggu lelama dah.....cuba dari hari nie...uolls akan rasai seperti yang k.pijah rasai sekarang nie...wasap K.pijah terus tau.... no K.pijah 012-375 6461 meh order sekarang sebab sekarang Free postage dan Free gift yang memang best πŸ‘πŸ‘

K.pijah tunggu uolls wasap k πŸ‘„πŸ‘„πŸ‘„



K.pijah mencari pembeli Umah Apartment Desa Ria,Balakong

Tajuk K.pijah tu straight terus kan....konfirm tak masuk SEO nie...kahkahkah... K.pijah tak layak pun...berasa yek? hihihihi

Ok macam nie kawan2, K.pijah sekarang nie mencari sesiapa yang ingin membeli rumah Apartment kos sederhana, bukan kos rendah tau....kos sederhana, Freehold dan berstatus Non-Bumi, Ada Strata.
Harga memang below Market Price K.pijah bagi. Harga Market Price RM350,000.00...K.pijah nak jual RM299,000.00 SAHAJA. Memang murah sangat....meh K.pijah cerita terperinci berkenaan rumah tu.

🏠 Tingkat Bawah - Ground Floor
🏠 Parking lot depan balkoni rumah
🏠 Ada guard 24/7, masuk keluar guna RFID card
🏠 Ada Playground
🏠 Management Bagus, Kawasan Apartment memang bersih sentiasa
🏠 Tempat pengumpulan sampah dibersihkan hari2 jadi sampah dikutip hari2
🏠 Rumah K.pijah 960sq.ft (paling besar kaki perseginye diantara rumah2 lain)
🏠 Siling kapur satu rumah tu.
🏠 Dapur kabinet, table top konkrik, dapur masak
🏠 Ruang dapur kering dan basah
🏠 Ada 3 bilik tidur dan 2 bilik air. Kesemua bilik tidur ada kipas siling, ruang tamu dan ruang makan pun ada kipas siling, dapur kering ada kipas dinding. Di ruang tamu ada aircord
🏠 Rumah nie siap bergrill dah.
🏠 Tempat pintu masuk utama jadi keselamatan tak perlu risau sangat lah, InsyaAllah selamat....orang memang lalu lalang.
🏠 K.pijah dah siap cat baru 1 umah tu...hihihi

Ok itu tentang rumah ah, sekarang kte cerita apa ada disekitar kawasan rumah tu

πŸ’–Sekolah kebangsaan, Sekolah Kafa Integrasi, Sekolah Tadika (bermacam2 jenis ada....Smart Reader, Al-baghdadi, (apa yang tadika islamic baju warna hijau tu? ada jugak) mcm2 yang biasa2 pun banyak sgt. Anak nak hanta taska,pengasuh memang banyak area Taman Impian Ehsan tu
πŸ’–Shopping Mall pulak, serius banyak sangat, jalan kaki pun boleh sebab depan umah tu ada shopping Mall baru buka bulan 12 baru nie, ada wayang lagi. Dekat juga dengan The Mines, Jusco Cheras Selatan, IOI City Mall,blah2 putrajaya dekat....blah2 KL pun dekat sebab Balakong tengah2.
πŸ’–Speed Mart ke KK mart ke kedai 2 ringgit ke kedai hardware ke....uolls sebut je semua ada.semua berhampiran sangat2
πŸ’–Hospital, ada jangan risau....depan rumah tu Hospital Columbia Cheras, Hospital Serdang dekat jugak.
πŸ’–Masjid pun dalam tu jugak, dalam Taman Impian Ehsan tu jugak
πŸ’–Highway memang senang sangat lah, kiri kana depan belakang nak access highway mudah.

Tak cukup lah sekadar bercerita jekan....meh k.pijah show off rumah tu...hihihi...jom
Ruang tamu

Ruang tamu

Ruang tamu kedua ada kabinet TV sesiap

Pintu masuk

Dapur memang dah ada kabinet dapur nie

Dapur blah dapur masak

Blah tepi sini area peti sejuk

pintu access ke dapur basah,K.pijah buat laundry area

Nie dapur basah dia

Bilik pertama, Master lah nie

Bilik air Master bedroom

Bilik kedua pula

Bilik ketiga

Bilik air kedua

Jika kawan2 berminat, boleh terus contact K.pijah tau....boleh je nak deal ngan tuan rumah terus K.pijah(012-3756461) / Azahari(en.somi K.pijah 017-6617907) atau dengan Agen K.pijah Shahril (012-2129555)...memana pun sama aje...hihihi wasap je kami k...mungkin kalo kal tu tak terangkat wasap ok.

Kalo uolls baru nak berkahwin atau sudah berkahwin nak mencari umah yang selesa, tak kecik sangat tak besar sangat, sesuai sangat dah nie.hihihi.





Wednesday, 17 January 2018

Istimewa buat pengguna Seqy beauty bulan January 2018

Apa yang Istimewa nye tu? hanya untuk kesayangan K.pijah sahaja, SeqyLover semua....

Uolls beli SeqyBeauty sebanyak RM130 dan keatas K.pijah ada hadiah buat uolls....apa bezanye dengan bulan2 lain tu? ha suspen kan? jeng...jeng...jeng...

Uolls secara automatiknye akan menerima FREE POSTAGE dan FREE CALENDAR SeqyBeauty tau......FREE uolls

Kalau ada yang buat pembelian atas RM200 k.pijah kasi 2 GIFT dan FREE POSTAGE.....syok kan? hanya untuk kesayangan K.pijah seqylover...hanya dibulan January 2018 SAHAJA....

Lunch Bos Seqy Beauty

Click Meeeeeee

Best blog diorg nie...Jom terjah!

Sumber BW saya yang utama ;)