Wednesday, 10 August 2016

Minggu ke 31, set bersalin apa yang bagus?

Assalamualaikum sahabat semua....
Akak lama menyepi entah kemana...kehkehkeh....tidak lah, masih disini cumanye busy skit anak pekse kan...bebudak baru darjah 1 kan...apa dia kesah peperiksaan, jika tak dipaksa belajar atau duduk 1 meja teman dia study memang bertuahlah dia nak study.... main siang malam pun boleh tu...dengan tetibe dia buat perangai baru, misalannye hari nie ada subject sains, kemudian cikgu bagilah task kene buat dlm kelas, dia tak buat...dia bawak balik umah...mentang2 cikgu ada ckp kat dia...kalo x siap, sila siapkan dirumah masing2...dia ambik kesempatan betui....menimbun2 jugak kerja dia bawak balik....dah 1 kerja nk kene tune balik habit tu...sabo jelah anak nie..skang nie barulah dia back to normal dimana, akan siapkan segala kerja disekolah seboleh2nya...naya lah kan kalo semua subject hari nie nk bawak balik kerja rumah...memang naya.hihihihi eh melalut kelaut dalam pulak dah...kehkehkeh...tujuan lain kelain pulak perginye...kahkahkah

Nie ha nk bertanya perihal kawan2 yang pernah berpantang dah sedang berpantang juga akan berpantang nanti, set apa yang uolls pakai ek? untuk berpantang tu...akak x buat servey pepe pun....g kedai jamu main terjah tanya salesgirl tu...jika dia menipu, tertipu lah akak...kehkehkeh...ce awak..awak awak share skit apa set yang korang gunakan? mcm mana tindakbalas dia pada tubuh anda dan pada baby? mesra alam tak?maksud akak, mesra ibu dan baby tak?

Masa akak bersalinkan Alisha akak guna set mustika ke?arghhhhh dah lupa...semua akak balun...hihihihi...lepas Alisha time Alya pulak, akak guna set mak dara...yang pastinye akak guna lain2 untuk keduan2 time tu...hihihihi dan kali nie...juga akak guna yang lain...ish tak tetap langsung ek...kehkehkeh...


kali nie akak nk try set bersalin Nona Roguy namun tuk bengkuk akak gunakan D'Herbs punye bengkuk...maklumlah bengkuk anak yang lepas2 dah lama berkulat...kehkehkeh..makanye kte beli jelah yang baru....pastu akak tambah minyak urut berangin buat baby jenama Nona Roguy jugak... ditambah pulak akak beli tungku baby herbs dari Anugerah....kahkahkah...ambik kau, bercampur2 jenama nye... pastu last skali akak beli tungku batu...tungku batu nie akak beli sbb yang lepas2 akak pinjam tungku mak mertua akak, tapi En.Somi kata, dah alang2 kat kedai tu ada jual...dia belikan ajelah skali...so rasanye dah lengkap kot.cukuplah kan...hihihihi...sbb apa akak pilih Nona Roguy kali nie? cuba teka? sapa pengguna Nona Roguy mesti tau, sbbbbbbb ainya mudah digunakan, pil saje...pastu tea herba pastu herba mandian...lain2 minyak2 saje...x perlukan serbuk2 bagai kan...senak kerjaan ...kehkehkehke

Sapa ek yang pernah gunakan set Nona Roguy nie? citelah skit pengalaman uolls? hihihihi ok kah? hihihihi

Nak share voucher tak seberapa...sapa yang mahu?

Salam bahagia semua sahabat2...hihihihi
Apa khabar kawan2 semua? moga kalian sehat dan bahagia disamping keluarga masing2 ye...amiin...

Ok direct to the point....Akak sebenarnye nak share voucher yang tak seberapa ngn kalian...ermmm...mana tahu ada yang nak kan? sbb akak ada voucher nie byk sgt...kehkehkeh...so ada rezeki lebih akak panjang2 kan lah...hihihihi
 



Akak ada voucher ticket ke Zoo Negara... 1 voucher nie untuk 1 ticket dewasa...dapat diskaun RM5.00 ... Jadi akak nak kasi voucher nie kepada 3 pasangan suami isteri lah...akak x ada voucher ticket kanak2, maaf ye...kalo ada mesti akak include skali...hihihihi... Voucher nie valid sehingga "31st December 2016" maknanye lama lagi validation dia...boleh lah plan nk bawak anak2 ke Zoo Negara kan...hihihi..

Jadi akak harap ada lah 3 pasangan suami isteri yang mahukan voucher nie...just bagi alamat kalian pada akak...nanti akak poskan voucher nie buat kalian...akak pos biasa je tau...memandangkan lama lagi tamat tempoh nye..hihihihi

Kepada sesiapa yang pengomen terawal nak voucher nie, akak pilih dia lah ye...hihihi..."Jom melawat Zoo Negara"


Monday, 25 July 2016

Alhamdulillah, Jualan semua sudah habis terjual.

 
Dipanjatkan kesyukuran kepada illahi, dan berbanyak2 berterima kasih buat semua yang secara langsung juga tak langsung telah mempromosikan juga menyokong perniagaan kecil-kecilan akak...hihihi iaitu baju kurung kanak-kanak tu. Memang ada yang bertanya ada design baru ke baru-baru nie...akak minta maaf sangat2...Dik kerana kesuntukan masa akak tak sempat nk berpikir tentang nie...maaf sbb mengecewakan regular customer akak ye.hihihihi

Buat yang telah membeli terima kasih, tak sangka pulak boleh abis dijual hihihihi...agak2 masih ada tak yang mahu lagi? hihihihi akak boleh pikirkan for next year punye koleksi pulak... ramai jugak yang nak sedondon ngn anak kan? bahiklah bahiklah, akak akan fikirkan....mana tahu berkat doa kalian akak akan usahakannye lagi...maybe kte tambah2 design pulak ye.

Ada ke permintaan sedodon ngn anak lelaki jugak? boleh jugak akak masukkan dlm list tu nanti. hihihihi Insyaallah sapa yang pernah membeli pasti tak kecewa ngan kain dan jahitan baju mereka kan? amin.amin.amin.... alah akak pun buat suke suke jek bukan niat nk kaya pun...kehkehkeh...akak niat sambil buat tu sambil sedekah...akak pilih yang terbaik buat anak-anak kalian, sbb anak akak pun jenis kulit sensitif memasing...jadi akak takkan sewenangnye pilih kain yang x bermutu..nanti sian anak-anak yang berkulit sensiftif kan? ish apa akak merepek nie....

Oklah para pembaca yang budiman sekelian...hihihi terima kasih tau support akak...walaupun kte hanya kenal dialam maya namun hati budi korang semua memang terbaek sampikan ada yang free2 buat review pasal jualan akak...uhhhh terharu akak tau...hihihi walaupun hakikatnye mengambil masa lebih kurang 2 kali raya untuk abiskan kesemua stok koleksi akak tu namun akak tetap berpuas hati...hihihihi yelah 1st time akak main redah cuba jaya tu...tanpa ada pengalaman pepe pun...hihihi maaf jugak kalo ada terkurang memana ye...boleh personally email akak tau...hihihihi. Lepas nie nak niaga apa lagi ek? ada cadangan pepe tak?

Eh nak selit sikit cerita mengandung akak nie...minggu nie minggu ke 29 kandungan akak....erm barang baby pun sedikit sebanyak dah ada dah...tapi kan...kawan2 boleh bantu akak tak? apa ek barangan tuk akak? rasanye mcm set lepas bersalin...barut...akak x beli lagi...ish...dah lupa lah apa lagi yang patut akak beli? Akak masih blom scan lagi, minggu ke 32 nanti jumpa Doc semula dan scan semula...harapnye kedudukan baby ada lah perubahan yang baik, doakan akak boleh bersalin normal ye kawan2...akak x mau  caesar, ngeri sungguh lah aritu dah kene...huhuhuhu

Hihihi itu jelah cerita selit akak...TQ tau semua...kalo ada cadangan pepe nak suh akak niaga pepe bagitau tau...ahaks..tgh duk pikir2 nie...apa yang nak diniagakan lagi...kehkehkeh

Friday, 22 July 2016

Rezeki ibu mengandung yang x disangka-sangka

Salam kawan2...saje nak share satu cerita yg menggumbirakan akak ari nie...sejak semlm gumbiranye nie...x sangka pulak dh tua2 nie mengandung masih juga mendapat layanan seperti mengandung anak pertama dari kawan2 rapat...x sangka betul....kesahnye bermula begini...ahaks...jom baca jom(budget sgt kan...kehkehkeh...alah meh lah baca...meh lah...hihihi)

Ari rabu lepas akak ada lah comment kat fb kawan akak nie...kawan masa skolah menengah dulu...akak comment tentang gamba mangga dia yg masak ranum tu...x ada niat apa2 pun...skali nye dia dan suami yang sungguh baik hati tu sanggup poskan mangga tu buat akak di selangor nie...mangga tu dari melaka tau....wahhhh x sangka sgt2...

Macam mana nk cite ye perasaan gumbira nie...x sangka masih mendapat perhatian mak buyong nie...kahkahkah... Nak tgk tak buah nye?jangan kata ada yg mengidam jugak tau sbb akak nye dh nk abis dh tu...kahkahkah...(dasar kedekut kan...kahkahkah)





Ha tulah buah nye...lawa jek dia bungkus....tgk buah nye lawa kan....nampak ranum memang ranum pun....manis...wangi...hihihi...sampai jek akak terus bukak dan terus kupas 1 bijik...x dan dan kan...kehkehkeh

Dikesempatan nie akak nk ucapkan terima kasih banyak2 buat kawan akak, bayu dan keluarga yang bermurah hati mensedekahkankan hihihi...buah mangga nie buat akak....sekeluarga akak leh merasa...memang sedap...berbaloi2...semoga kamu dilimpahi rezeki yang melimpah ruah...amiin.

Itu jelah yang nak dikongsikan dgn kawan2 sekelian...ahaks...jumpa lagi nanti k...daaaaa

Thursday, 21 July 2016

Pengalaman masuk OT disebabkan Ovarian Cysts

Salam semua, mungkin ramai dah yang tahu kan, kehilangan akak sbb apa sebelum nie...salah satu sebab nye dik kerana Ovarian Cysts nie ha....bila dapat tahu jek cysts nye kemain beso, waktu memula scan tu sizenya 8*7*6 cm x silapnye..memang besar sgt lah...namun tidak menyakitkan langsung...elok jek dia terletak disitu, di ovari blah kiri akak...kehkehkeh...Kemudian Doc pakar O&G Dr.Haw dari hospital Columbia Asia Cheras decide nak buang Cysts tu... Setelah diukur dan dipantau sizenya selama -/+ 4 minggu, ukuranye tetap sama, x mengecil mahupun membesar namun atas risiko kepada janin dalam kandungan akak...doc pun sebulat suara nk buang Cysts tu...akak pun masa tu memang dah redha seredha redhanye...hihihihi
Nie waktu sebelum doctor decide nak buang...muka redha je kan? hihihihi...org sebelah yang terlebih cuak

Persediaan mental dan fizikal akak tak ambik kesah sgt...akak anggap mcm, sebulat-bulatnye berserah kepada Allah...maka memang akak tido nyenyak, makan kenyang kemain, mandi pun basah sebasahnye..kehkehkeh...En.Somi pulak yang cuak.... "Eh,tak rasa pepe ke esok nk kene bedah nie? "kehkehkeh akak nak jawap pe pun tak tahu... mcm redha jek menjalani hari2 ini...ewahhhh...bila doc ckp sediakan mental dan fizikal, akak tak fikir panjang2 pun....akak berserah saje kepada Allah..hihihi gitu...

Hari Operation menjelang tiba...lepas subuh terus siap2...doc dah tukar schedule, dia kata kene ada sana before 7:30 pagi yang sepatutnye akak kene ada disana before 9:00 pagi...ok tak pe, kami menurut perintah...memang before 7:30 akak dah admit ke wad..hahaha pantas ko, mcm tak sabo2 nk suh doc keluarkan cysts yg bermaharajalela di ovari kiri akak nie...hihihihi.

Awal pagi akak dah admit...seperti kata doctor before 7:30 pagi...hihihihi

OTW ditolak ke bilik OT...muka memang senyum manjang..hihihihi En.Somi teman diluar OT dari sebelum sampai sesudah...x kemana2 dia...sian dia...hihi kejap jek process nye.
Dr.Haw memula dia suggest kat akak tuk ambik ubat bius separuh badan saje. Uihhh akak dah mula rasa cuak dah, bila pikirkan... "apa? aku sedar?" kehkehkeh...nampak jek muka akak yang cuak nie agaknye...Dr.Haw terus cakap "x apa, I kasi u ubat tido sementara kami bedah U" kus semangat, separuh badan pun separuh lah asal aku leh lelap...tanpa perlu tahu apa depa buat...

Masuk jek dalam bilik menunggu sebelum bilik OT, pakar bius Dr.Tan mengambil tempat disebelah akak tuk briefing akak tentang procedure bius dan apa risiko yang bakal akak tempohi.. Akak ingat lagi Doc ckp mcm nie "ada sesetengah patient yang akan muntah setelah abis ubat bius ataupun mual2 ataupun rasa mahu pitam" ok fine dlm hati berkata "oh sesetengah, aku tak kot..."kahkahkah...lepas dah sign semua surat hitam putih akak pun ditolak masuk ke dalam bilik OT...blah kiri akak semuanye monitor...beso2 mcm bilik server tempat akak kerje pulak..kehkehkeh... tepi kiri dan kanan akak ada peralatan skit sebanyak..hihihi atas lampu...bilik sejuk ya amat....sumpah akak tak tahan sejuk...mujurlah ada selimut panas disediakan...

Dr.Tan terus menjalankan kerjanye...dia suruh akak duduk membongkok untuk dia cucuk ubat bius di pinggang akak...ok fine...cucuk lah...hihihihi...lepas cucuk dia suh baring...ada sakit skit lah waktu cucuk tu...skit jelah..lepas baring dia sediakan ubat tido pulak...akak sedut ubat tu...x sampaipun beberapa saat terus akak padam...kehkehkeh...waktu depa bedah akak tu...korang tau tak????? ingatnye tak rasa lah pepe....ahhhhh tipu sgt....akak rasa perut dirodok2...waaaaaa Doctor saya rasa....kahkahkah...waktu nie akak bersuara tau dalam mamai2 tu...terus Dr.Tan tambah dose ubat tido akak..terus akak tertido kembali...sedar2 Dr.Haw tunjukkan Cysts depan mata akak dlm gengaman dia....dia bagitau masa tu "Fiza, ini Cysts awk, saya dah keluarkan semuanye" lebih besar dari gangaman Dr.Haw...uihhhh padan lah perut dirodok-rodok...

Masa nie akak mamai2...sudah ditolak masuk ke wad.
Lega tu memang lega... En.Somi memang tak kemana2 lah...ada jek ngekor akak waktu nie...akak pun x bangun pun...baring saje...baring semata...Dr.Haw suruh akak minum air masak skit2 kemudian rehat, jangan bangun lagi...masa nie tak rasa sakit pun...bila dah start sisip air ke mulut....perghhhhh dia start muntah... akak dibedah kejap jek dalam 45minit...kul 11 pagi semua dah siap dh...start 11 lbh akak muntah....muntah..muntah....waaaaa...sampai akak takut nak masukkan pepe dlm mulut...Dr.Haw pulak buat pantauan setiap sejam kot...setiap kali dia pantau dia suh akak minum atau mkn....waaaa x mau...tiap kali akak minum atau cuba mkn buah kurma ke, akak akan muntah...uihhh sakit perut bila muntah...sabo jelah..muntah air je pulak nye...memang akak tak mkn...sampaikan Dr.Haw terpaksa hentikan drip air yg masuk ke dlm badan akak, sebab tiap kali akak cuba ckp akak akan muntah...teruk sgt kan...hihihi

"Akulah org yg Dr.Tan ckp [sesetangah patient] tu tadi."uihhh naya sungguh lah...nak tahu bila akak berhenti muntah? tepat pada pukul 12:00 tgh mlm...bayangkan...bayangkan dari 11:00 pagi sampai 12:00 tgh mlm akak muntah..huhuhuhu....lepas pukul 12:00 tgh mlm tu elok dah tak muntah...fiuhhhh lega..syukur sgt...perut toksah ckp...penat muntah x tau nk ckp mcm mana...setiap tetamu yang datang melawat hanya dihiburkan dgn suasana akak muntah...sian diorg..."terhibur ke" kehkehkeh

Keesokkan harinye akak dah segar skit tapi Dr.Haw still x kasi akak bangun lagi...dia suh rehat until tiup air kecil akak dibuka baru dia suruh akak cuba bangun...hihihihi... akak pun cuba lah bangun...uihhh gagah sgt...cuma rasa perit kat bahagian bedah tu...pastu dah bangun terus nk jln...eh eh eh...terlajak kuat pulak...terus rasa nk tumbang..kahkakhakah...mcm tenaga ko kuat sgt kan...hihihihi pastu mak akak suh akak duduk dulu dan baru jln ke toilet perlahan2...mencabar jugak time tu...memang cuba jaya lah...balik katil terus rasa nk baring jek...kehkehkeh...namun nk makan memang akak tak lalu...akak cuma mkn kurma dan milo saje...itu saje semata2 sehari suntuk tu...Dr.Haw tak kasi pulang ari tu...dia nk pantau lagi....so esoknya baru boleh balik....akak masa nie turun berat badan sebanyak 4kg kot...hihihihi....terus rasa slim...

Kat rumah En.Somi dan mak ayah akak yang jaga tuk minggu pertama, minggu kedua mak mertua dan ayah mertua yg jaga....syukur ada mereka yang boleh bantu En.Somi uruskan rumahtangga sewaktu En.Somi g kerja...terima kasih semua... selepas jek 2 minggu rutin akak ambik hanta anak ke sekolah dah bermula kembali...alhamdulillah diberi kesembuhan yang segera...

Akak kene potong perut tu dalam 12cm mcm tu...uihhh panjang amat...tau dak sbb apa panjang? sbb Cysts akak tu bukan cecair tapi pepejal...Dr.Haw ckp Cysts tu memang dah lama bertapak disitu tanpa akak sedari kerana dia sudah berakar. Dr.Haw pun dah matikan semua akar Cysts tu..huhuhuhu seram kan mendengarnye...Dr.Haw dapat selamatkan ovari kiri akak...Alhamdulillah...Dia siap check skali ovari kanan akak dan kawasan sekitar nye....semua nye dalam keadaan normal Dr.Haw ckp...lega syukur...

Itu jelah sedikit sebanyak pengalaman akak kene operate....Dedulu kan...kalo akak tido mengering kiri atau kanan, akak kene ada bantal selit bawah perut dan kalo nk kalih dari kanan ke kiri atau sebaliknye akak rasa sakit skit....rupanye itulah petanda kewujudan Cysts yang tidak kelihatan di mataku....Dr.Haw ckp sbb dia dah besar sbb tu awk rasa kurang selesa bila berpusing kiri atau kanan...ohhh kesahnye...dulu x tau pun...sakit pun skit jek,..buat2 tak tahu jelah...kehkehekhe...skang nie bahagia jek pusing kiri kanan...cuma ada baby jek...hihihi.
Muka bahagia selepas Cysts dibuang...hihihihi ;-)




Click Meeeeeee

Best blog diorg nie...Jom terjah!

Sumber BW saya yang utama ;)